Stefan Knuijt

Stefan Knuijt (Foto: Valerie Verbaan)
Stefan Knuijt (*1992) uit Nieuw- en Sint Joosland, begon reeds op 8-jarige leeftijd met het bespelen van de bariton bij muziekvereniging O.N.D.A. te Nieuw- en Sint Joosland, waar hij nog steeds de bastuba bespeelt. Op euphonium kreeg hij les van René Passenier aan de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg.

Naast het bespelen van de bariton begon Stefan ook al vroeg met zijn pianostudie. Tot 2009 kreeg hij piano- en compositielessen bij Leen de Broekert, eveneens aan de Zeeuwse Muziekschool. Daarna vervolgde hij zijn pianostudie bij Rien Balkenende en zijn studie compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, bij Calliope Tsoupaki.

In november 2006 werd hij op zijn euphonium Nederlands Kampioen in de jeugddivisie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Weert en in 2008, 2009 en 2010 won hij op zijn euphonium het regionale solistenconcours van de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen).

Stefan studeert vanaf september 2010 tuba aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Hendrik Jan Renes, solotubaïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en vanaf september 2011 tevens muziektheorie aan ditzelfde instituut. In juni 2014 behaalde hij zijn Bachelor tuba, met een 9, waarna hij vanaf september 2015 voor Master studeert.

Naast de nodige ervaring in de conservatoriumorkesten en blazersensembles van het Koninklijk Conservatorium en Codarts, wordt Stefan ook regelmatig uitgenodigd bij het Zeeuws Orkest. Hiernaast speelde hij in 2014 in het NJO symfonieorkest, de Orkestacademie in Antwerpen en als remplaçant in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds mei 2015 is hij vaste tubaïst van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Vanaf eind 2014 is Stefan tubaïst van het koperkwintet  Pelgrim Brass.

Stefan componeerde diverse werken zoals “Plotseling Braken de Dijken” voor de opening van de Poëziedag in 2005 en “Triste et Joyeux”, een pianowerk dat werd opgedragen aan zijn vader. Hiermee speelde hij in de regiofinale van een compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble.

Juni 2006 ging het werk Le Plus Beau Jour in première dat Stefan schreef voor het jeugdorkest “Jong ONDA” uit Nieuw en Sint Joosland.

Maart 2007 behaalde hij de tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours Compositie te Den Haag en in april 2009 de derde plaats in de finale van dit concours. Mei 2008 ging zijn eerste grote werk voor orkest in première. In opdracht van de brassband O.K.K. uit Westkapelle componeerde hij het werk “Tussen het Hoge en ’t Lage Licht”, een werk waarin de geschiedenis van dit dorp muzikaal wordt verwoord. In 2009 volgde Stefan een masterclass bij de bekende Zeeuwse componist Daan Manneke. In 2014 volgde een compositie-opdracht voor het Zeeuws Jeugdorkest, een tubaconcert. Dit werk werd in de zomer van 2015 uitgevoerd. (Bron: S. Knuijt)

Catalogus: Documentatiemap

Schema: Muziek, Context: Componisten, Blazers, Toetsenisten
Verwant: Daan Manneke, Leen de Broekert, ONDA
Voorbeeld van: Componist, Tubaïst, Eufoniumspeler, Pianist

Verwant: (werk in uitvoering)
is verbonden aan (ONDA)
Inhoud

Referenties