Leen de Broekert

Leen de Broekert ( foto: privébezit)

Oostkapellaar Leen de Broekert (1949-2009) studeerde piano en orgel aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek in Den Haag bij Gerard Hengeveld, Adriaan Engels en Wim van Beek. Voor beide instrumenten behaalde hij het einddiploma solospel. Verder studeerde hij kerkmuziek bij Barend Schuurman. Bij Jos van Immerseel te Antwerpen specialiseerde hij zich voorts in het bespelen van het klavecimbel en de fortepiano. In 1979 werd hij laureaat van het internationaal Concours Orgel te Brugge.

Als pianist en organist trad hij op in Duitsland, België en in eigen land, solistisch en als kamermuziekspeler. Hij concerteerde onder meer met violist Johannes Leertouwer, hoboïst Frank de Bruine, bariton Claus Ocker, alt-mezzo Lucienne van Deyck en sopraan Marjanne Kweksilber. Met pianiste Janine Dacosta, cellist Martijn Kooiman, fluitist Ferenc Hutyra alsmede met bariton Rob van der Meule vormde hij een vaste combinatie.

Tot augustus 2007 verzorgde hij voor Omroep Zeeland het programma Schoonoord, een wekelijks door velen beluisterd radioprogramma-op-zondagochtend met klassieke muziek. De Broekert verzorgde lezingen over muzikale onderwerpen, onder meer voor de Zeeuwse Bibliotheek en regelmatig voor het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

Uitgeverij Nuova Carisch te Milaan nam composities van hem op in een bloemlezing met pianowerken van diverse componisten. Op het label Zefir verschenen van hem forte-piano-opnamen met werken van Haydn en Schubert, als ook een cd met orgelwerken. In de 20-delige cd-serie Dutch Organs 1511–1896 bespeelt hij een aantal historische Zeeuwse orgels. Voor een cd met werken voor piano vierhandig van Schubert (met Janine Dacosta), alsmede een cd met werken voor fortepiano van Mozart en de in 2008 verschenen orgel-cd met werken van onder meer Buxtehude, Bach en een eigen compositie. (Bron: Leen de Broekert - personal website)Catalogus: Cd; Documentatiemap

Schema: Muziek, Context: Geschiedenis, Componisten, Toetsenisten
Verwant: Albert Clement, Muziekgeschiedenis Zeeland, Stefan Knuijt, Compositie
Voorbeeld van: Organist, Pianist, Orgeldocent, Pianodocent, Componist

Verwant: (werk in uitvoering)
doceerde (Compositie), was leermeester van (Stefan Knuijt), was leermeester van (Albert Clement), behoort tot (Muziekgeschiedenis Zeeland)
Inhoud

Referenties