Jan Kuiler

Jan Kuiler (foto: Beeldbank Zeeland, nr. 136639 - ZB)

Zoon van Willem Kornelis Kuiler (directeur Middelburgse volkszangschool en zangvereniging ‘Advendo’, tevens organist van de Doopsgezinde kerk in Middelburg) en Johanna Emerentia de Jongh.

Als kind ontving Jan Kuiler (1893-1976) pianoles van Johann Cleuver. In 1906 vertrok hij naar Amsterdam om daar aan het Conservatorium van Amsterdam te studeren. Hier kreeg hij onder andere les van Julius Röntgen (piano), Alexander Schmuller (viool) en Bernard Zweers (compositie). Het was ook hier dat hij kennismaakte met de componist Edvard Grieg en er een vriendschap ontstond tussen hen. Zijn docent muziekanalyse, Willem Mengelberg, stelde hem voor als lid bij het Toonkunstkoor van Amsterdam en Den Haag. Verder trad hij dikwijls op met Guillaume Hesse op de cello en violist Jan Bresser als het ‘Hollands Trio’. Na de voltooing van zijn studie verhuisde hij naar Hilversum, waar hij muziek doceerde en pianoles gaf. (Bron: Encyclopedie van Zeeland)

Catalogus: Artikel; Bladmuziek; Boek; Handschrift

Schema: Muziek, Context: Geschiedenis, Componisten, Toetsenisten, Dirigenten, Onderwijs
Verwant: Muziekgeschiedenis Zeeland, Vlissingse Oratorium Vereniging, Zeeuwse Muziekschool
Voorbeeld van: Componist, Organist, Pianist, Dirigent, Pianodocent, Docent

Verwant: (werk in uitvoering)
behoort tot (Muziekgeschiedenis Zeeland), was verbonden aan (Zeeuwse Muziekschool), richtte op (Vlissingse Oratorium Vereniging)
Inhoud

Referenties