Hannes Minnaar

Hannes Minnaar (foto: Juan Carlos Villaroel).

De in Goes geboren Hannes Minnaar (*1984) is een Nederlands pianist. Hij groeide op in Yerseke (waar hij op zevenjarige leeftijd begon met pianospelen) en Emmeloord. Hij bezocht het conservatorium van Amsterdam, waar hij piano studeerde bij Jan Wijn. Minnaar sloot zijn studie bij Jan Wijn af met een 10 en onderscheiding en volgde daarna lessen bij onder anderen Alfred Brendel, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Tegelijkertijd studeerde hij orgel bij Jacques van Oortmerssen. Minnaar treedt al sinds zijn studietijd regelmatig op in binnen- en buitenland. Hij nam deel aan diverse nationale en internationale pianoconcoursen. Als prijswinnaar van de internationale concoursen in Genève (Concours de Genève, tweede prijs, 2008) en Brussel (Koningin Elisabeth Wedstrijd, derde prijs, 2010) wist hij internationaal de aandacht op zich te vestigen. De Borletti-Buitoni Trust kende hem in 2011 een van hun prestigieuze beurzen toe.

Hannes Minnaar soleerde bij diverse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nationaal Orkest van België, onder dirigenten als Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Frans Brüggen, Eliahu Inbal en Edo de Waart. Hij geeft recitals in heel Europa en daarbuiten. Zo trad hij op in het Concertgebouw (Amsterdam), Gewandhaus (Leipzig) en Musashino Hall (Tokio) en was hij te gast bij pianofestivals in Bordeaux, Guangzhou en La Roque d’Anthéron.

Ook als kamermusicus is Minnaar actief. Met zijn Van Baerle Trio won hij prijzen op concoursen te Lyon (CIMCL, eerste prijs, 2011) en München (ARD, tweede prijs, 2013). In 2014 traden zij in de serie “Rising Stars” op in de meest toonaangevende zalen van Europa, waaronder de Musikverein (Wenen) en Cité de la Musique (Parijs). Daarnaast werkte Minnaar samen met musici als Janine Jansen, Isabelle van Keulen en Mischa Maisky.

De twee solo-cd’s die Minnaar tot dusver uitbracht werden met enthousiasme ontvangen. Zijn debuutcd werd bekroond met een Edison en was aanleiding voor een paginavullend artikel in Gramophone. Hetzelfde blad schreef over de in 2013 verschenen cd "Bach Inspirations": "After Minnaar's debut cd, this makes two hits in a row". BBC Music Magazine waardeerde het album met 5 sterren en selecteerde het als "Instrumental choice of the month". In het najaar van 2016 zal de derde solocd uitkomen, die geheel in het teken van Faure zal staan.

Met Jan Willem de Vriend en het Orkest van het Oosten neemt Minnaar alle vijf pianoconcerten van Beethoven op, waarvan er twee reeds zijn uitgekomen, en zeer goed werden ontvangen. In het seizoen 2016-2017 wordt de derde cd in deze serie verwacht.

Recente en toekomstige engagementen omvatten onder andere concerten met het BBC Philharmonic onder leiding van Juanjo Mena, het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Jiri Belohlavek, het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz, Queensland Symphony Orchestra onder leiding van Alondra de la Parra en het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Daniele Rustioni.

In seizoen 2016-17 krijgt Minnaar ook een eigen "Spotlight"-serie in het Concertgebouw. Op het programma staat een optreden tijdens de ZaterdagMatinee, een solorecital in de kleine zaal, een concert met het Engelse Heath Quartet en een concert met het Van Baerle Trio.

In het najaar van 2017 vertolkt Hannes Minnaar het Pianoconcert No. 22 van Mozart met Het Zeeuws Orkest onder leiding van Ivan Meylemans in Goes, Zierikzee en Middelburg. (Bronnen: Wikipedia; Hannes Minnaar - personal website)

Catalogus: Cd

Schema: Muziek, Context: Musici
Verwant: Het Zeeuws Orkest
Voorbeeld van: Pianist, Organist

Verwant: (werk in uitvoering)
treedt op met (Het Zeeuws Orkest)
Inhoud

Referenties